Lassulj le, hogy gyorsabb légy!

Koraesti relaxáció
2018-07-13
Interjú Csíkszentmihályi Mihállyal, a flow elmélet atyjával
2018-07-20

Lassulj le, hogy gyorsabb légy!

Egy távoli északi országban, ahol nagy hagyománya van az erdőgazdálkodásnak, elérkezett az éves favágóverseny döntője, amely ezúttal egy időseb, szikár, tapasztalt favágó, és egy fiatal, erős és lendületes versenyző között zajlott. A szabály egyszerű volt: az lesz a győztes, aki egy nap alatt több fát tud ledönteni.

A fiatal favágó önbizalomtól duzzadva vetette be magát az erdőbe. Nagy lelkesedéssel és gyorsan dolgozott. Fától fáig haladt lendületesen, rendkívüli energiákat mozgatva. Az erdő sűrűjében nem látta a versenytársát, de hallotta, ahogyan az idősebb favágó megfontolt fejszecsapásainak ritmusát.

Néhány óra után a fiatal favágó észrevette, hogy saját baltacsapásait nem követi az ellenfél ritmusos kopácsolása; az erdő másik fele néhány percre elcsendesedett. Először nem is tudta mire vélni a dolgot, de ahogy telt az idő, azt tapasztalta, hogy ezek a rövid szünetek óráról-órára megismétlődnek. A fiatal favágó egyre biztosabb lett a győzelmében, mert megértette, hogy idősebb társa ilyenkor megáll pihenni. „Erősebb vagyok testben is és fejben is, enyém a győzelem, már csak ki kell tartanom a végéig!” – gondolta magában, és folytatta is tovább a munkát, minden erejét összeszedve még egy picit gyorsabban is, mint addig.

Amikor lement a nap, a fiatal favágó elégedetten nézett végig emberfeletti munkája eredményén. Győzelmében biztos, önbizalomtól sugárzó széles mosollyal várta, hogy kihirdessék a győztest, és megkapja a várva várt jutalmat, és az azzal járó dicsőséget.

Az eredményhirdetéskor azonban szemei tágra nyíltak a megdöbbenéstől, amikor meghallotta, hogy idősebb versenytársa jóval több fát döntött le, mint ő. „Hogyan lehetséges ez? Saját fülemmel hallottam, hogy óránként megálltál pihenni, amíg én folyamatosan dolgoztam. Ráadásul erősebb és fiatalabb is vagyok nálad.” – mondta, miközben gyanakvóan méregette az új bajnokot.

Az idősebb favágó bölcs mosollyal a szája szegletében csendesen csak ennyit mondott: „Valóban egy idő után óránként megálltam, hogy erőt gyűjtsek. És közben minden alkalommal megéleztem a fejszémet is.”

 

A hétköznapokban keményen dolgozunk, és valljuk be, kevés idő marad a „fejsze élezésére”. De most itt a vakáció szezon, ilyenkor a pihenés, feltöltődés mellé könnyedén belefér egy kis önfejlesztés, ezt az időszakot erre is ki lehet használni!

Te milyen területen és módszerrel tervezed fejleszteni magad ezen a nyáron?

(A történet Stephen Covey: A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása c. könyvéből származik.)