A szabadság a részletekben rejlik!

Interjú Csíkszentmihályi Mihállyal, a flow elmélet atyjával
2018-07-20
A barlangban rekedt thai gyerekek csodával határos megmenekülésének egyik titka!
2018-07-30

A szabadság a részletekben rejlik!

Aki rendszeresen követi relaxációs tréningünket, az biztosan észrevette már, hogy ezekben a meditációkban gyakran irányítjuk a figyelmet az apró részletek fontosságára. Miért van ennek jelentősége?

Leginkább azért, mert erősen hiszünk abban, hogy a szabadság az apró részletekben rejlik. Gyakorlatilag erről szól a flow élmény is, amely a magyar származású pszichológus professzor, Csíkszentmihályi Mihály munkássága nyomán vált világszerte ismertté.

A flow egy olyan örömteli állapot, amikor az ember teljesen elmerül abban a tevékenységben, amivel éppen foglalkozik. Fókuszált, ugyanakkor intenzíven örömteli tudatállapot, amelyben gyakran az időérzékelés is megváltozik, megszűnik a külvilág, és az ember extra motivációt érez arra, hogy tovább folytassa a feladatot. Ilyet élhet át valaki, aki sport közben megfeledkezik mindenről és csak a mozgás örömét éli át, vagy amikor valaki elmerül a kertészkedésben, esetleg egy számítógépes játékban, stb.

Ahhoz, hogy megtapasztald ezt az igazán fókuszált és örömteli tudatállapotot, az elmélet szerint meg kell teremtened az egyensúlyt a feladat nehézségi szintje és a képességeid között. Ha át szeretnéd élni a flow élményt, addig kell emelni (vagy csökkenteni) egy feladat komplexitását, amíg az éppen a képességeid határára nem kerül. Olyan kihívás, amire képes vagy, de azért küzdened kell érte.

A komplexitást pedig úgy lehet emelni, hogy fokozatosan növeled azoknak a részleteknek a számát, melyekre a feladat végrehajtása során figyelned kell. Vezetett meditációink esetében ezek a légzéssel, vagy a testből érkező apró érzetekkel kapcsolatos részletek fókuszba helyezése. Kis lépésekkel emeljük a feladat komplexitását, és ezzel érjük el, hogy a meditációinkban nagy eséllyel megtapasztald a flow élményt.

Nem mellékesen ezzel arra is trenírozzuk az elmét, hogy észrevegye az apró részletekben rejlő szabadságot.

Amit talán ugyanúgy észrevehetsz egy átlagos napon egy kedves gesztusban, egy elismerő szóban, tartalmas beszélgetésben, vagy egy mosolyban valakitől a környezetedben. De az élmény ott lehet egy kellemes esti sétában, egy friss nyári gyümölcs ízében, vagy szimplán csak egy érzésben, mint például mikor az arcodat a nap felé fordítod! Egyszerű és apró dolgokban. A lényeg, hogy vedd észre, állj meg, és emeld a figyelmed középpontjába.

Korábban is írtunk már róla, hogy elménk alapvetően a veszélyek elkerülésére fókuszál, és átsiklik a jó dolgokon.  Mint a kritikus szülő, aki a jó jegyekért vagy viselkedésért nem dicsér, de rögtön szól, ha valami baj van… Ha azt szeretnénk, hogy a mindennapokban jelen lévő örömteli dolgok tartósabban velünk maradjanak, a jó élményekkel tudatosan több időt kell eltöltenünk! Ehhez pedig az első lépés, hogy ráállítjuk az elménket, hogy keresse és észrevegye ezeket.

Ha kíváncsi vagy rá, hogy ezt hogyan tudod megtenni, kövesd relaxációs tréningjeinket!