Könnyebb, mint gondolnád. De még könnyebb, ha nem gondolkozol.

Ha kapcsolatban lennék az árnyékommal…
2018-10-22
Személyiségünk rejtett oldala
2018-11-05

Könnyebb, mint gondolnád. De még könnyebb, ha nem gondolkozol.

Aggodalom, önmarcangolás, álmatlan éjszakák és az ezt kísérő tanácstalanság.

Sokszor ez van, amikor úgy érezzük, olyan útelágazáshoz érkeztünk, ahol nem könnyű eldönteni, hogy melyik utat válasszuk. Amikor nem tudjuk, mi legyen. Nem látszik még, hogy melyik merre vezet, és hiába törekednénk a bizonyosságra, azt nem lehet elérni, mert nem látunk a jövőbe. Hiába gyötörjük magunkat, vagy próbálunk racionális érveket felsorakoztatni, az egyenletnek nincsen megoldása mert túl sok az ismeretlen.

Hozzámenjek vagy sem, vagy megkérjem a kezét vagy sem? Tartsak ki vagy lépjek a kapcsolatból? Váltsak munkahelyet vagy maradjak a jelenleginél? Menjek külföldre vagy keressem itthon a boldogulásomat? Melyik városrészbe, lakásba költözzek? Jöhet-e a baba? Vagy vállaljunk-e másodikat, harmadikat? Melyik iskolát válasszam?

Csak néhány példa az ilyen döntési helyzetekből. Nagy a tét: ha jól választunk, akkor boldogok leszünk, ha hibázunk, és rosszul döntünk, az megbosszulja magát.

A túl sok gondolkodás, vagy a túlanalizálás csak egyre bizonytalanabbá tesz. Mert fel lehet írni egy papírra az érveket pro és kontra. Maximalisták táblázatba is rendezhetik és modellt is építhetnek. Van olyan helyzet, ahol még ez sem segít eloszlatni a kételyeket.

Minél többet gondolkozunk, annál távolabbinak tűnik a megoldás. A túlgondolkodás lebénít, ráül a hangulatunkra és döntésképtelenné tesz. Ismerős az érzés?

Az életben néha kiszámíthatatlan vagy bizonytalan, és unalmas is lenne, ha mindig biztosra mehetnénk. Persze éppen ilyenkor ezt nem könnyű észrevenni. Pedig ezek a helyzetek igazán jól használhatók iránytűként is arra, hogy nagyobb összhangba kerüljünk magunkkal, és valami fontosat tanuljunk.

Hogyan?

  1. Engedd el a törekvésedet arra, hogy megtaláld az egyetlen racionális megoldást! Ez egy gondolati torzítás, ami túlságosan leegyszerűsíti a valóságot. A helyzeteknek több lehetséges kimenete lehet, olyan is, amire ebben a pillanatban talán nem is gondolnál. És adódhat úgy, hogy mindkét út jó helyre vezet! Amikor túl sok a kérdőjel, hajlamosak vagyunk megfeledkezni az erősségeinkről, amelyek átsegíthetnek a nehéz helyzeten. Bízz magadban, elég sok nehéz helyzetet megoldottál már! Bármelyik utat is választod, itt is lesz lehetőséged alakítani a dolgokat!
  2. Ne akarj biztosra menni! Nem biztos, hogy van tökéletes megoldás, és ha lenne is, nem biztos, hogy oda ezzel az egyetlen döntéssel lehet eljutni. A világ ennél sokkal összetettebb, és vannak dolgok, amikről egyszerűen nem lehet bizonyosságot szerezni előre. Nem tudhatjuk biztosra, milyen lesz az új partnerrel élni, milyen lesz az új munkahely, milyen lesz a külföldi élet. A bizonytalanság persze nem jó érzés, de ha alaposabban meggondolod, tanultál már bármi újat az életben anélkül, hogy bizonytalannak érezted volna magad? Biciklizni, úszni, autót vezetni… Amikor bizonytalan vagy, akkor az azt is jelenti, hogy éppen tanulsz valami fontosat!
  3. Lépj hátra egyet, vegyél egy mély levegőt, meditálj, menj sétálni a szabadba, találkozz a barátaiddal. Engedd csökkenni a nyomást, tegyél bármit, ami örömet okoz, kikapcsol és segít közelebbi kapcsolatba kerülni a felszín alatti mélyebb gondolataiddal. Ez csak úgy lehetséges, ha elengeded el tipródást és az erőfeszítéseket. Lazulj el, és figyelj az érzéseidre. Így könnyebben meg fogod érteni, hogy miért érzed magad bizonytalannak. Milyen alapvető értékeket érzékelsz sérülni az adott helyzetben? Mire vágynál helyette igazán? Nagyobb szabadságra, elismerésre, szeretetre, önmegvalósításra, nyugalomra, kihívásra, kalandra, őszinteségre, stb.? Ha erre van válasz, akkor kérdezd meg magadtól: hogyan kaphatnék többet ebből akár már ma is?

A megoldás néha egyszerűbb, mint gondolnád! Sőt, néha egyszerűbb, ha nem gondolkozol!