Racionalitás vagy intuíció?

Személyiségünk rejtett oldala
2018-11-05
A 10%-os mítosz
2018-11-19

Racionalitás vagy intuíció?

„Azt érezned kell, hogy ez nem lehet jó megoldás!” – szaladt ki a számon nemrégen, amikor matekot gyakoroltunk a fiammal. Ráncolta is rendesen a homlokát, csodálkozó tekintetéből láttam, nem tudja, honnan a fenéből kellene éreznie… Eljutott egy megoldásra, X egyenlő valamivel, itt már nincs helye megérzéseknek csak a racionalitásnak. Ha dolgozat van, amúgy is ideges az ember, nincs idő ilyesmire, ugrani kell a következő feladatra.

Valahol igaza van. Elsőre meglepőnek tűnik intuícióról beszélni épp a matematika kapcsán. A 2×2 józanságát nagyon hamar megtanuljuk. És ezzel együtt azt is, hogy minden problémára a formális logika mentén keressük a megoldásokat.

Pedig még a matematikában is óriási szerepe van az intuíciónak! Ennek bizonyítékaként ott vannak például a híres milleniumi problémák: hét olyan matematikai sejtés, melynek bizonyítására egymillió dollár összegű díjat tűzött ki egy amerikai egyetem. Egymillió dollár egy megérzés bizonyításáért! Definíció szerint a matematikai sejtés egy „olyan állítás, amely a matematikai logika eszközeivel formálisan nem bizonyított, de mégis erősen valószínű”.

Egy megérzés alapján egy kreatív elmében megfogalmazódik egy sejtés. Ha ezt sikerül logikus gondolatokkal bizonyítani, akkor a sejtés tétellé válik, ezzel a tudomány egy magasabb szintre lép. Új dimenziók nyílnak, komplexebb elképzelések megfogalmazására. Valószínűleg ezért ér a bizonyítás ennyi pénzt.

És ez egyúttal azt is jelenti, hogy még a matematikai gondolkodást, és a többi természettudomány fejlődését is, az intuíció viszi előre.

Az ugrásszerű fejlődéshez képzelőerőre, intuícióra, vízióra van szükség! A végrehajtáshoz pedig józan észre, logikus gondolkodásra, és racionalitásra. Természetesen egyik sem fontosabb a másiknál.  Csak máshogyan járulnak hozzá ahhoz, hogy igazán hatékony probléma megoldási stratégiákat dolgozzunk ki.

Érdemes ezen elgondolkodni. Még inkább eltűnődni☺, mert alaphelyzetben sokan hajlamosak vagyunk alábecsülni az intuíció szerepét. Elnyomjuk a megérzéseinket, és döntéseinket inkább patikamérlegen akarjuk kimérni, logikus következtetésekkel, indoklással alátámasztani.  És ezzel nincsen semmi baj, ha a problémára van egyértelmű megoldás. De vannak olyan döntési helyzetek, vagy sorsfordulók, ahol nem találunk ilyet. Ilyenkor lehet fontos szerepük a megérzéseknek.

A racionális üzemmódba  viszonylag könnyen be tudunk lépni, erre nagyon hamar ránevelnek minket ha máshol nem akkor az iskolában, és tudjuk azt, is, hogy ismétléssel és sok gyakorlással fejleszthetjük ezt a képességünket. Persze az is igaz, hogy minél többet tudunk egy dologról, a megérzéseink is egyre jobbak lesznek. A gyakorlással tehát erősödik az intuitív gondolkodás is.

De a kemény munka mellett hogyan fejleszthető még a kreatív gondolkodás?

Végső soron a kreatív gondolkodás azt jelenti, hogy képesek vagyunk „kinézni a dobozból”, kilépni a megszokott keretekből, eljátszani meglepő gondolatokkal, feltenni magunknak szokatlan kérdéseket. Ezt leginkább ellazult állapotban tudjuk megtenni. Nem véletlen, hogy sokszor a legeredetibb ötleteink akkor jönnek, amikor elengedjük magunkat. Zuhanyzás, kertészkedés, autóvezetés és hasonló tevékenységek közben, attól függően, kit mi kapcsol ki igazán.  

És emellett ott vannak a különböző vizualizációs, meditációs technikák, amelyeket akár itt a FineMindingon is kipróbálhatsz. Egy kis elmélyedés a belső világodba csodákra képes, próbáld ki velünk, jó szórakozást kívánunk!