A 10%-os mítosz

Racionalitás vagy intuíció?
2018-11-12
Hogyan legyek pozitív a sok rossz dolog ellenére?
2018-11-22

A 10%-os mítosz

Egy átlagember az agyának csak 10%-át használja, tartja a mondás, amit sokan Albert Einsteinnek tulajdonítanak. Ha már Ő mondta, akkor biztosan igaz, ráadásul megnyugtató magyarázatot is ad gyengeségeinkre. Ha nem átlagembernek születtünk volna, és hozzáférhetnénk ahhoz a maradék 90%-hoz, akkor képesek lennénk kimagasló teljesítményre. Otthonosan mozognánk a tudományok világában, értenénk a relativitás elméletet és a gazdasági összefüggéseket, de akár szimfóniákat szereznénk, lebilincselő regényeket írhatnánk és hasonlók. De sajnos nem úgy születtünk, vagy nem ismerjük a titkos kódot a kihasználatlan 90%-hoz, így ez marad a kiváltságosoké.

A 10% -os mítosz valójában tévedés, de bizonyos szempontból mégis helyes.

Tévedés, mert az agyműködést modern diagnosztikai eszközök segítségével tanulmányozó kutatók éppen ellenkező következtetésekre jutottak. A megfigyelések alapján valójában az agyunk legnagyobb része szinte folyamatosan, még alvás közben is használatban van! Ezt támasztja alá az is, hogy zavartalan működésének fenntartása a test energiaszükségletének 20%-át felemészti. Fizikai értelemben tehát a 90%-os kihasználatlanság nem állja meg a helyét. Nincs olyan agyterület, amit nem használnánk, vagy amire ne lenne szükségünk.

A kihasználatlan kapacitás a szemléletmódot tekintve viszont mégiscsak igaz.

Gondolj csak bele… hány olyan dolgot tudnál szinte azonnal megemlíteni, amiben biztos vagy, hogy Neked nem megy? Nincs hallásom ezért nem tudok énekelni, nincs ritmusérzékem nem tudok táncolni, nincs kézügyességem, nem tudok szépen rajzolni, nincsen nyelvérzékem, ezért nehezen tanulok nyelveket. Ez az első négy, ami nekem kapásból eszembe jut, és biztosan egy egész lapot tele tudnék írni ilyesmivel, ha tovább erőltetném az agyam, de nem teszem. Nincsen rá hely, de ami fontosabb, hogy felesleges is lenne, hiszen az egész egy hülyeség!. Mert ha igazán akarnám, akkor a felsorolt készségek közül bármelyiket tudnám fejleszteni. Nem biztos, hogy lehetnék operaénekes, vagy a versenytánc világbajnok, de ha sok-sok órát beletennék, akkor biztosan elég jó szintre el tudnék jutni mindegyik területen.

Ebben az értelemben óriási kihasználatlan kapacitások rejlenek az elménkben, és ha innen nézem, akkor lehet, hogy a 90% egyáltalán nem is túlzás.

Mi lehet a hozzáférési kód ehhez a kihasználatlan kapacitáshoz?

  1. Kételkedj! Legyél kíváncsi! Kérdőjelezd meg azokat a korlátozó hiedelmeket, amiket gondolsz magadról. Persze ez sokszor nem egyszerű, mert sokszor lehettél olyan helyzetben, amikor visszaigazolni láttad ezeket. De vajon tényleg igazak? Vagy igazak voltak egy adott helyzetben, amiből levontál egy téves következtetést?
  2. Ha fejlődni szeretnél, akkor fókuszáld a figyelmedet az adott készségre, és akkor egészen biztosan fejlődni fogsz benne. Mert amire a figyelmedet fordítod, arra mozdulnak az energiáid, és amerre az energiáid mozdulnak, abban fejlődni fogsz.