„A változás valójában egy pillanat alatt következik be, nem egy hosszadalmas folyamat.”

Bogdán, mi a mindbeat és miért jött létre?

A mindbeat egyfajta rendszeres mentális fitneszprogramot kínál azoknak, akik felismerték, hogy a nagy rohanás közepette is időt kell szánjanak arra, hogy karbantartsák önmagukat, a kapcsolataikat, a karrierjüket, az életüket. Ennek a fajta mentálhigiéniának egyre többen ismerik fel a jelentőségét. A lényege, hogy nem csak akkor foglalkozom ezekkel a dolgokkal amikor már baj van, hanem elébe megyek ennek és rendszeresen teszek azért, hogy jól legyek. Jánossal több, mint 20 éve dolgozunk együtt, többnyire egy jól behatárolható nagyvállalati ügyfélkör számára nyújtunk vezetésfejlesztési programokat. Nagyon izgalmas, hogy immár magánszemélyek részére is elérhetővé tehetünk olyan ismereteket és módszereket, amelyek révén vissza tudják nyerni az irányítást életük felett. Első programunk az Egy új kezdet névvel azokat szólítja meg, akik fordítani akarnak az életük jelenlegi folyásán és készek tenni is ezért.

Miért a változást választottátok témának?

Minden folyamatosan változik, és ez nem csak a mai „rohanó világunkról” szóló banalitás, hanem egy természeti alapvetés. Semmi sem állandó, minden mozgásban van: ami nem növekszik, az visszafejlődik, elhal. Ami nem ad értéket, ami nem járul hasznosan hozzá valamihez önmagán túlmutató módon, az kiiktatásra kerül. Ebben a dinamikus rendszerben mindenkinek meg kell találnia a maga helyét és képesnek kell folyamatosan megújulnia. Amivel szembenézni sokak számára ijesztő lehet.

Egyszóval a változás mindenkit foglalkoztat. Vagy azért mert ambíciói vannak és változtatni akar, vagy azért mert változnak körülötte a dolgok és valamiképp reagálnia kell, vagy mert amiben éppen benne van az nem kerek és nem akar, nem hajlandó megalkudni vele. Változni, változtatni egyedül viszont elég nehéz, a megfelelő mintákkal, eszközökkel, társakkal viszont már egy egészen más történet. Itt jövünk mi a képbe. Hiszünk abban, hogy programunk érték mindazok számára, akik kezükbe akarják venni az irányítást azért, hogy megteremtsenek maguknak egy olyan életet, amire igazán vágynak.

Mi kell a változáshoz?

Azt mindannyian a saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy változni, változtatni nehéz. Elsősorban azért, mert ez jellemzően lemondással, erőfeszítéssel és egy jó adag bizonytalansággal is együtt jár. A megszokott rutinjainkkal ellentétben gondolkoznunk kell rajta, ki kell találnunk a dolgokat és folyamatosan emlékeztetni kell magunkat arra, hogy mit miért és hogyan is akarunk másként csinálni. A bizonytalanságot és az erőfeszítést pedig agyunk egyáltalán nem kedveli, és ha csak lehet kerüli. Idegrendszerünk elsősorban a túlélésünket, és nem a kiteljesedésünket szolgálja. Igyekszik megóvni minket az ismeretlen, és így kockázatos új dolgoktól, és rávenni arra, hogy a komfort zónánkon belül maradjunk, elkerülve a fájdalmas erőfeszítést, és az esetleges kudarcot. Gondolj csak bele, sokszor milyen elképesztő erővel próbál meggyőzni minket az agyunk arról, hogy ne tegyünk erőfeszítéseket, hiszen úgyis felesleges, túl nagy falat ez nekünk, kevesek vagyunk hozzá és még sorolhatnám… Ha a belső beszédünket kihangosítanánk legtöbbünket valószínűleg beutalnának egy elmeosztályra.

Pedig valójában az eredményes változás egy pillanat alatt következik be, nem egy hosszadalmas folyamat. Ez a pillanat pedig a döntés pillanata. Eltarthat akár évekig, évtizedekig az a folyamat, amíg elérkezik ez a pont az ember életében, de maga a döntés és a változás egyetlen nagyon jól körülhatárolható pillanatban születik meg. Ez igaz egy felmondásra, egy leszokásra, egy elválásra, de arra is amikor belevágunk valami újba. Te is ha visszagondolsz életed kulcsfontosságú változást hozó mozzanataira amiket te kezdeményeztél, egészen biztos vagyok benne, hogy élénken fel tudod idézni magadban a döntés pillanatát. Minden változás egy döntés. Egyébként a szó etimológiáját tekintve a Latinban a döntés decidere jelentése: elvágni valamitől. Amikor eldöntjük, hogy nincs más út, csakis előre, az hoz változást.

Szükség van tehát egy komoly döntésre, de valóban elég lenne ennyi?

Nem, azért ennél több kell. Egy jó döntés azt is igényli, hogy az legyen egy kellően jó okunk változtatni. Miért akarod a változást? Többet akarsz sportolni? Le akarod tenni a cigit? Egészségesebben akarsz étkezni? Több minőségi időt akarsz tölteni a gyerekekkel? Rendben, de egészen pontosan miért? Mit akarsz elkerülni, vagy elérni? A kitűzött cél mindig csak egy eszköz valami másnak az elkerüléséhez, vagy eléréséhez. Ez a valami pedig mindig egyfajta érzelmi állapot: életünk érzelmi megélésén akarunk változtatni. Ennek a felismerése és tudatosítása minden mást új megvilágításba helyez.
Ha tudatosítod ezt az igazi okot, az meg fogja adni számodra azt a fajta motivációt, ami elég erős lesz ahhoz, hogy az elbizonytalanító akadályok, visszásságok, kudarcok ellenére küzdj, kitarts és tovább menj egészen addig, amíg el nem éred a célod. Nekivágni egy valódi változtatásnak egészen más úgy, hogy tudom, azért akarok lefogyni mert egy boldog párkapcsolatot akarok és ahogy most kinézek úgy nem könnyű ismerkedni; ha azért akarom letenni a cigit és elkezdeni mozogni, mert nemrég vitte el a szívinfarktus egy volt osztálytársamat én meg látni akarom az unokáimat felnőni; ha azért akarok visszavenni a tempóból, mert több minőségi időt akarok tölteni a családommal nyugalomban, mert ott tudom megélni az érzelmi kiteljesedést. Szóval kell legyen egy nagyon tisztán kimondott és zsigereinkben is átérzett ok, amiért az egészbe belevágunk.

A miért mellett pedig kell legyen egy inspiráló, felvillanyozó képünk azzal kapcsolatban, amilyen formában ezt el akarjuk érni. Egy jövőkép, ami megfelelő hajtóerőt ad. A jövőképet pedig szó szerint értem: ez egy kép, egy elképzelt jövőbeli momentum, amiben megjelenik a siker, a győzelem és mindez olyan vonzó, hogy minden idegszálunkkal át tudjuk élni az e felett érzett örömöt és boldogságot! Már előre! Amit kellő erővel és átéléssel el tudunk képzelni, azt agyunk valóságosnak tekinti. Innentől kezdve pedig mint egy hőkövető rakéta rááll a célra, és tudat alatt számtalan lehetséges utat fog kidolgozni számunkra a sikeres megvalósításig. Napi szinten érdemes foglalkozni azzal, hogy vizualizáljuk a céljainkat, ennek egészen elképesztő ereje van! Cselekvésre ösztönöz, energizál, ötleteket ad és aktiválja az erőforrásainkat. Itt jöhetnek képbe például az általad is javasolt meditációs gyakorlatok.

Leave a Reply