Nemrégiben Magyarországon járt a pozitív pszichológia egyik úttörője, Csíkszentmihályi Mihály, engem pedig az a váratlan megtiszteltetés ért, hogy együtt vacsorázhattam vele és bájos feleségével, Izabellával.

A Csíkszentmihályi Mihály által megfogalmazott flow elmélet, amely a boldogság, az önkiteljesedés és az örömteli élet megvalósítását hozza közelebb az emberekhez, a 90-es évek végén vált világszerte ismertté. Ezzel gyakorlatilag új dimenziót is nyitott a pszichológia tudományában, hiszen nagyjából ekkortól kezdve került a vizsgálódás fókuszába – a mentális problémák okainak kutatásán túl – annak megértése is, hogy hogyan élhetünk teljesebb és örömtelibb életet. Mitől leszünk boldogabbak, motiváltabbak, kiegyensúlyozottabbak, és mitől érezzük magunkat sikeresnek? A flow elmélet erre ad egy lehetséges receptet. (Ha valaki esetleg most hallana róla először, a flow egy olyan fókuszált mentális állapot, amelyben valaki olyan mértékben elmerül egy számára örömöt adó tevékenységben, hogy a külvilág impulzusai sem zökkentik ki. Ilyenkor nincsenek zavaró gondolatok vagy körülmények, torzulhat az időérzékelés, nem létezik semmi más, csak az adott tevékenység, amelyben a feladat komplexitása éppen a képességeink határán mozog.)

Csíkszentmihályi Mihály

A flow élményt leggyakrabban valamilyen szabadidős tevékenység kapcsán szoktuk megélni. Van, akinek a kertészkedés, az autómosás, a horgászat, esetleg a számítógépes játékok, vagy akár a sport teremti meg a megfelelő körülményeket.

Gyakorlatilag erről szól a professzor legújabb, „A futás öröme” címmel nemrégiben megjelent könyve is, amely a futás példáján keresztül nagyon letisztultan és lényegre törően írja le a flow állapot eléréséhez szükséges feltételeket.

A professzor elég intenzív két hetet töltött Magyarországon, melynek során sok előadást és interjút adott a könyv megjelenése kapcsán. Látogatásának záró estéjén egy könnyed vacsora keretében mi leginkább arról beszélgettünk, hogy hogyan lehetséges a flow-t megélni a hétköznapi nehéz helyzetekben.

Kamarási Tamás: A futás vagy egyéb sporttevékenység sokaknak átlagos hétköznapi kihívás, amelynek legtöbbször nincsen komoly tétje. De lehetséges-e megélni egy ilyen felszabadult állapotot, amikor igazán nagy a nyomás?

Csíkszentmihályi Mihály: Természetesen igen, hiszen a lehetőség a flow-ra ott van minden helyzetben nem csak az ilyen hétköznapiakban. Például az amerikai haditengerészet is használja a flow elmélet alapvetéseit a kommandósok felkészítésében. Egy bevetés során nem szerencsés, ha valakinek a figyelmét elvonják személyes problémák, esetleg aggasztó gondolatok. Még egy ilyen komoly helyzetben is képes lehet valaki flow-ba kerülni, kizárólag a feladatra koncentrálni, és kizárni a zavaró körülményeket.

Ez azt is jelenti, hogy vannak olyan képességek, amiket érdemes fejlesztenünk, hogy gyakrabban flow-ba tudjunk kerülni? Melyek ezek közül a legfontosabbak?

Ami szerintem fontos, az a koncentráció, a fókuszált figyelem fenntartásának képessége. A flow élménye valahol az unalom és a szorongás között található meg, amikor a feladat komplexitása képességeink határát súrolja. Olyan feladat vagy kihívás, aminek a megoldására képes lehetek, de küzdenem kell azért, hogy elérjem a célomat. A komplexitást a részletek adják, és minél több részletre kell figyelni, annál nehezebb a figyelmet fenntartani. Ezt a képességet tehát érdemes fejleszteni.

A másik pedig az önismeret, és az erre épülő magabiztosság. Ha jól ismerjük magunkat, akkor képesek lehetünk felülemelkedni a minket érő bírálatokon, ítélkezéseken, illetve a helyén tudjuk kezelni a velünk szemben támasztott elvárásokat. Az élet tele van kihívásokkal, és a hétköznapjainkban sok olyan helyzet van, ami mentálisan megterhelő. Ilyenkor nagyon fontos az önismeret és a magabiztosság. Az önbizalom, hogy képes vagyok megbirkózni a szembe jövő kihívással.

A hétköznapokban gyakran a munkánk kapcsán szembesülünk elvárásokkal. Mit tegyen egy vezető, ha flow-ba szeretné hozni munkatársait?

Ez nagyon érdekes téma, és nagyon sokféle munkahelyet, munkakultúrát vizsgáltunk már ennek kapcsán. A válasz végül is egyszerűnek tűnik: beszélgetni kell a munkatársakkal. Meg kell őket kérdezni, hogy mivel lehetne élvezetesebbé tenni a munkát. Több olyan vállalattal is dolgoztam, ahol a flow szemléletet átültették a gyakorlatba, és ennek mérhető pozitív hatása lett a cég versenyképességére. Végül is ez nem meglepő, hiszen ha az emberek szeretik a munkájukat, és gyakran tudnak flow-ba kerülni ennek kapcsán, akkor képesek extra energiákat is mozgósítani. Jóval hatékonyabban is dolgoznak. És mivel a flow egy szabad állapot, ezért a kreatív gondolkodást is támogatja. Ehhez persze az kell, hogy a vezető tartalmas beszélgetéseket tudjon folytatni a munkatársakkal. Tudnia kell, hogy mi a probléma, és hogy hol kell fejleszteni. A kollégák ezt el tudják mondani, de csak akkor, ha van bizalmi kapcsolat a vezető és a beosztottak között. Ha a vezető hiteles személy, jó példát mutat, akkor az alapok megvannak. Aztán persze a javaslatokat meg is kell valósítani a hétköznapokban igazítva a cég stratégiájához. Sok olyan példát tudok mondani, ahol mindez sikerült, és ez a cég eredményeiben is nyomon követhető!

Ez az egész hasonló a gyerekneveléshez. Gyereket nevelni sem lehet máshogyan, csak bizalmi kapcsolatban és jó példával.

Ez nagyon érdekes párhuzam, és persze tény, hogy a gyermeknevelés sem kis kihívás. Ha csak egy ötletet vagy gondolatot mondhatna, hogy hogyan legyen valaki elég jó szülő, akkor mi lenne az az egy gondolat?

Nehéz kérdés, és különben sem hiszek ezekben a manapság divatos rövid jótanácsokban. – válaszolta Mihály mosolyogva, de szerencsére felesége, Izabella az este egyik legemlékezetesebb gondolatával elegánsan továbblendítette a beszélgetést:
„Én sem nagyon akarnék kiemelni semmit, mert erre a kérdésre nincs igazán jó válasz. Talán saját édesapám példája jut eszembe, aki el tudta érni azt, hogy kíváncsiak legyünk a világra. Ha egy szülő partnerként tudja kezelni a gyereket, jókat tud velük beszélgetni, jó kérdéseket tud feltenni, és felébreszti bennük a kíváncsiságot, akkor bízhat benne, hogy a gyerekek meg fogják találni az utat az örömteli élethez.”- mondta Izabella.

Két kiegyensúlyozott, és sikeres gyermeket neveltünk fel, akik ma már maguk is boldog családapák, és ha mindenképpen említenem kell valamit, – csatlakozott Mihály – akkor talán azt mondanám, hogy igyekeztünk elkerülni, hogy megmondjuk nekik, hogy mit hogyan tegyenek. Ha döntési helyzet volt, akkor arra törekedtünk, hogy tapasztalataink alapján felvázoljuk a különböző alternatívákat és a lehetséges kimeneteket. De soha nem mondtuk meg azt, hogy hogyan döntsenek. Bíztunk bennük, és abban, hogy elég okosak ahhoz, hogy tudják, számukra mi a legjobb megoldás, és meg tudják hozni a megfelelő döntéseket.

Emlékezetes este volt, és tartalmas gondolatok, ezzel kívánok minden FineMinding olvasónak örömteli hétvégét! És ha szeretnéd akár már most is megtapasztalni a flow élményét, akkor ajánlom figyelmedbe vezetett meditációinkat, amelyeket ide kattintva tudsz meghallgatni.

Leave a Reply