„Ügyelj a gondolataidra mert szavakká lesznek. Ügyelj a szavaidra mert tettekké lesznek. Ügyelj a tetteidre mert szokássá válnak. Ügyelj a szokásaidra, jellemeddé lesznek. Ügyelj a jellemedre, sorsoddá válik.”

Frank Outlaw

Gondolataink formálják a világunkat, ezért ha igazán át akarjuk venni az irányítást életünk alakulása felett, először a gondolati struktúráinkkal érdemes foglalkoznunk. Ez így egyszerűen hangzik, de mégis mi a gondolat, és hogyan születik meg az elmènkben? Ės legfõkėppen: hogyan tudjuk formálni gondolatainkat, és rajtuk keresztül hangulatainkat, érzelmeinket, kedélyállapotunkat?

A kérdés megválaszolásához jó támpontot adnak a modern diagnosztikai eszközökkel végzett neurológiai kutatások, amelyek sok felfedezést tettek az emberi elme működéséről. Megfigyelések alapján a kutatók azt feltételezik, hogy az emberi gondolkodás az idegrendszer alapegységét képező idegsejtek, vagy más néven neuronok működésétől függ. Az emberi agyban található cca. 100 milliárd neuron egy hihetetlenül bonyolult hálózatban kapcsolódik össze. Egy ilyen idegsejtnek akár több ezer kapcsolata lehet behálózva az emberi agy különböző régióit.

A háló egységei, a neuronok, energia kisülések útján kommunikálnak egymással. Két idegsejt minél gyakrabban kapcsolódik össze ilyen elektromos kisülés útján, annál élénkebb és intenzívebb lesz közöttük a kapcsolat. (Ezt a jelenséget Hebb törvényének is nevezik.)

Gondolj például most egy almára. Csak ennek a gondolatnak a hatására számtalan energia kisülés keletkezik agyad különböző részein, amelyek az alma típusaival, színével, illatával, ízével, méretével, súlyával, stb. kapcsolatos emlékeket aktiválják, együtt minden almával kapcsolatos tudásoddal, korábbi élményeddel és tapasztalatoddal, hogy szereted-e az almát, és ha igen melyik a kedvenced, mikor ettél utoljára, stb.. És felmerülhetnek asszociációk az egészen egyértelműektől kezdve, mint pl. almából készült egyéb ételek, italok, vagy egy számítógép márka; a bonyolultabb struktúrákig, mint az alma a tudás, a hatalom vagy az egészség szimbóluma. Minél több impulzus ért korábban az almával kapcsolatban, annál többször kötődtek össze az érintett idegsejtek, annál élénkebbek az emlékek és az élmény. Ez persze még mindig “csak” a fiziológiai magyarázata a címben szereplő kérdésnek, de mégis nagyon fontos!

Hogy miért? Egyszerűen azért, mert hasonlóan a fenti példához, bármit is gondolj most éppen, legyen az pozitív vagy negatív dolog, az elmédben működő neuronháló elemei, – mint karácsonyfa izzón az azonos sorba, vagy párhuzamosan kötött égők – aktiválódnak, összekapcsolódnak és formálják az érzéseidet. Ezekből pedig cselekedetek, cselekedetekből szokások alakulnak, szokásaid pedig meghatározzák életkörülményeidet. Nem mindegy tehát, hogy milyen gondolatokat aktiválsz gyakrabban!

Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy ilyen egyszerű lenne: gondolj gyakran jó dolgokra, és megváltozik az életed… (Amúgy ez a banálisan egyszerű stratégia már önmagában nagyon sokat tud segíteni, de természetesen nem ilyen egyszerű…) Az is igaz viszont, hogy minél többször idézel fel negatív gondolatokat a múltból, minél többet aggódsz jövőbeli esetlegesen bekövetkező eseményeken, ezek a gondolatok annal jobban rögzülnek elmédben.Szerencsére ellentétes irányban is működik, csak ez tudatos és koncentrált odafigyelést igényel: minél többször helyezed magad elengedett, relaxált állapotba, minél gyakrabban idézel fel kellemes emlékeket és érzéseket, annál könnyebben tudsz majd ebbe az állapotba lépni. Csökken a szorongás, és a stressz, energikusabb leszel, javul a közérzeted, erősödik az immunrendszered, javulhat az egészségi állapotod.

Ezért érdemes a kezedbe venned az irányítást gondolataid felett! Ez azért is fontos, mert alapvetően a legtöbben inkább hajlamosak vagyunk átsiklani a minket érő jó érzések felett. A nagy rohanásban egyik feladatról a másikra alig vesszük észre az apró örömöket, amelyeknek érdemes lenne sokkal nagyobb figyelmet szentelnünk!

Gondolataidnak jóval nagyobb ereje és hatása van az életedre, mint azt hinnéd! Persze, ezt mindenki sokszor hallotta már, de van-e erre bizonyíték? Erről fog szólni a következő bejegyzés, de addig is, ezen a héten minden este szentelj öt percet annak, hogy egy listát készítesz mindazokról a pozitív élményekről, amelyek a napod során értek. Ha egy héten keresztül minden este elvégzed ezt a gyakorlatot, egészen érdekes dolgokat fogsz tapasztalni!

Leave a Reply