Sokan azt gondolják, hogy boldogabbak olyankor, amikor pihennek vagy relaxálnak. Ehhez képest nagyobb valószínűséggel számolnak be arról, hogy a legnagyobb boldogságot akkor élik át, ha elmerülnek egy tevékenységben, vagy teljesen elköteleződnek amellett, hogy megküzdjenek egy kihívással.”

Az idézet a világhírű pszichológustól, Csíkszentmihályi Mihálytól származik, aki egész tudományos életművet annak szentelte, hogy választ adjon a fenti kérdésekre. Munkásságának köszönhetően ma már világszerte ismert a Flow elmélet, melyet sokan a „tökéletes élmény”, vagy az „öröm művészete” címszakvakkal írnak le.

A Flow élményt sokan, sokféleképpen élik meg. Sportolók azt mondják, beléptek a „zónába”, amelyben úgy érzik, bármire képesek lennének és a sport olyan könnyűvé válik, mintha nem is igényelne erőfeszítést. Miközben éppen csúcsteljesítményt nyújtanak, testük automatikusan teszi a dolgát, mintha nem is saját akartból működne. Zenészek arról számolnak be, hogy amikor belemerülnek a zenélésbe, megszűnik a külvilág, az énjük mintha feloldódna, és ők eggyé válnak a zenével, ami áramlik rajtuk keresztül.

Csíkszentmihályi egy másik helyen így írja le a Flowt: „Olyan, mint a víz, amely áramlik és mozog biztos irányba. Energiája, ereje, bizonyossága van, ebből a kombinációból nyugalom és a világgal való egység érzete árad.”

A hétköznapokban általában akkor tapasztalunk hasonlót, amikor elmerülünk kedvenc tevékenységünkben. Legyen az zene, kertészkedés, futás, jógázás vagy önfeledt játék a gyermekünkkel. Ilyenkor úgy érezzük, eltűnnek a problémáink, aggodalmaink vagy feszültségeink. Ezek ugyanakkor speciális alkalmak, amit akkor élhetünk át, amikor a körülmények támogatóak. Amikor jól alakulnak a dolgok és azt csinálhatjuk, amit szeretnénk.

De mi van az ébren töltött idő nagyobb részével, ami a munkáról, feladatokról, határidőkről és a teljesítmény-elvárásokról szól?

Az emberek többsége a munka, tanulás és egyéb szükségszerű teendők, vagyis a hétköznapi élet tevékenységei közben nem tapasztalja meg ezt az élményt. Különösen igaz lehet ez a menedzserekre, közép- és top vezetőkre, akiknek nagyon összetett és sokféle feladatai vannak. A szakmai feladatok magas szintű végrehajtása mellett ott van a stratégia alkotás, tervezés, és a csapatépítéssel és a kapcsolatos teendők, amelyek kiváló empátiás és kommunikációs készségeket, rugalmasságot igényelnek.

És mivel mindenkinek vannak erősségei és gyengeségei, a sokféle elfoglatság között minden bizonnyal lesznek „nemszeretem” feladatok is. Van, aki akkor érzi magát igazán elemében, ha pénzügyi modelleket készít de komplex szerződések fogalmazása, átnézése nem igazán köti le. Vannak, akik szívesen élik ki kreativitásukat a stratégia alkotás során, de nem találják izgalmasnak a számviteli beszámolók elemzését. Az ilyen szintű komplexitást nem könnyű kezelni, és a teljesítményelvárások nyomása alatt sokan összességében stresszesnek élik meg a munkájukat, vagy fásulttá, érdektelenné válnak.

Mit kellene tennünk ahhoz, hogy ez ne történjen meg?

Csíkszentmihályi szerint a megoldás kulcsa, hogy:

  • „lekapcsolódjunk” az automata pilóta üzemmódról, és foglalkozzunk tudatosan az érzelmeinkkel amelyeket munkánk során megélünk,
  • feladataink kapcsán keressük azt a kihívási szintet, amely nem nyomasztóan nehéz, de magas szintű képességeket vagy tudást igényel részünkről, ezáltal izgalmassá téve a feladat megvalósítását,
  • fejlesszük azokat a képességeinket, amelyek a Flow élmény létrehozásához szükségesek. Olyan képességeket, mint a koncentráció vagy aktív figyelem, az előítéletmentes gondolkodás, a személyes erősségek felismerése, nézőpontváltás képessége, rugalmasság, vagy intuitív gondolkodás. Segít, ha közösségi média és a virtuális világ helyett új kihívásokat, élményeket keresünk, amelyek kreatív, indirekt módon fejlesztik ezeket a képességeket. Sportoljunk, tanuljunk nyelveket, rajzoljunk, tanuljunk hangszeren játszani, stb.

Ezeket a javaslatokat szem előtt tartva, kis fejlesztéssel és tudatossággal képesek lehetünk munkánk során létrehozni az elmélyült munka, a teljes koncentráció és összeszedettség élményét.

És az összeszedett tudat nemcsak elégedettebb, hanem eredményesebb is annál, mint amikor szétszórjuk a figyelmünket több irányba!

Első látásra nem tűnnek bonyolultnak ezek a feltételek, ez a típusú összeszedettség mégis nagyrészt véletlenszerűen következik be. A nyugati pszichológiai rendszerek csak nemrégiben kezdték felismerni azokat a lehetőségeket, amelyekkel fejleszthetnénk az ilyen szintű tudatossághoz szükséges képességeket.

Az ilyen szintű tudatosságot a leghatékonyabban ugyanis olyan belső gyakorlatokkal lehet fejleszteni, melyek gyökerei a távol-keleti meditációs hagyományokig nyúlnak vissza.

Csíkszentmihályi Mihály iránymutatásai alapján, a szemlélődő hagyományok évszázados bölcsességére építve egy egyedülálló programot dolgoztunk ki azzal a céllal, hogy fejlesszük az összeszedettségre való képességeket.

Ennek első lépése, a légzésre történő elmélyült koncentráció, melyen keresztül fejleszthetjük figyelem fenntartási képességünket. A szisztematikus gyakorlás eredményeként megerősödő koncentrációs képességünknek köszönhetően megtapasztalhatjuk a Flow élményét. Elménk képes lesz felismerni a Flow létrehozásához szükséges mintázatokat, így elmerülhetünk szinte bármilyen tevékenységben, jobban jelen tudunk lenni a feladatban és elégedettebbnek is érezzük magunkat.

A program kidolgozása során a meditációs gyakorlatokat kiemeltük az eredeti spirituális vagy lelki kontextusból, annak érdekében, hogy szélesebb körben is felhasználható legyen ez a nagyszerű módszer. A meditáció – több tucat laboratóriumi kutatás által is igazolt – előnyeit anélkül is lehet élvezni, hogy valaki ismerné, vagy azonosulna annak lelki tartalmaival.

Végső soron a tudományok, a komolyzene, a képzőművészetek és a költészet is a valóság megismerésének különböző módjai. Miért ne próbálhatnál ki egy újat is?

Iratkozz fel hírlevelünkre a lenti linken, hogy az elsők között lehess értesülhess!

Leave a Reply