Mindaddig, míg a tudattalan nem válik tudatossá, addig a tudattalan fogja meghatározni az életedet, és te sorsnak fogod hívni.

Carl G. Jung

T alán már vannak sejtéseid a problémáiddal kapcsolatban. Talán már azt is tudod, nagyjából merrefelé keresgélj. Nem lenne jobb, ha egy teljes “panoráma röntgenképpel” felvételt nyerhetnél problémáidról és azok természetéről?

Azonosítsd be a problémáid!

Ahhoz, hogy képes legyél megoldani problémáid, az első és legfontosabb lépés, hogy pontosan beazonosítsd, majd megértsd, mivel is állsz szemben, milyen helyzetben vagy és milyen lehetőségeid vannak.

Az okok megismeréséhez azonban nélkülözhetetlen, hogy feltérképezd a jelenlegi szokásaidat, szemléletmódodat és gondolati sémáidat, amelyek valamiért nem engednek szabadulni problémáid fogságából.

A fejlődés lehetősége sokszor azokban a dolgokban rejlik, amelyekkel nem szívesen szembesülünk, hárítunk, azaz az “árnyékban” tartjuk. Tudattalan mechanizmusaink a háttérből nagy hatással vannak a döntéseinkre. Hogy magasabb tudatossági szintre léphessünk, ezeket ki kell hoznunk a fényre, hogy megvizsgálhassuk őket, és átvegyük felettük az irányítást. Ez nem egyszerű dolog, sokszor kitartó, szisztematikus munkával apró lépésben tudunk előre haladni az önismeret fejlesztése terén. 

Egyet viszont ígérhetünk: az apró mozaikdarabkák, amelyeket az elméd megismerése során egységes képpé, szemléletté formálsz, szépen lassan megváltoztathatják az életedet.

Mi segíthet mindebben?

  • Legyél türelmes, kedves és megértő. És ezt elsősorban magaddal kezdd!
  • Tölts időt a visszatérő problémákkal, amelyek elakadást, stresszt, frusztrációt okoznak Ismerd meg az okokat, milyen elképzeléseid vannak róluk. Figyeld meg az érzéseidet, következtetéseidet és automatikus reakcióidat ezek kapcsán
  • Nézz szembe a félelmeiddel, gyengeségeiddel. Figyeld meg, hogy mik azok a gondolatok, érzések, tulajdonságok, amelyeket elutasítasz másokban és magadban, és vizsgáld meg őket alaposan
  • Térképezd fel azokat a meggyőződéseket, hiedelmeket, amelyek erősítik a jelenlegi szokásaid és gondolati sémáid
  • Emlékezz vissza a korábbi próbálkozásaidra, a sikeresekre és a kevésbé sikeresekre, majd gondold végig, miket tanulhatsz ezekből

Fejlesztendő kompetenciák

1

Önismeret

2

Értő figyelem

3

Emocionális intelligencia

4

Tanulási képesség

5

Türelem

6

Lényeglátás

Olvasd el az ehhez a pillérhez tartozó érdekes cikkeket, írásokat!

Ha szeretnéd megtudni, miként hasznosíthatod az első pillér adta tudást a hétköznapokban, akkor olvasd el az ide tartozó elgondolkodtató írásokat!

Megnézem a cikkeket

A FineMinding négy pillére