Nem lehet megoldani problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel létrehoztuk őket.

Albert Einstein

V áltoztatni szeretnél életminőségeden? Akkor ne a régi, megszokott sémákhoz nyúlj vissza! Fontos, hogy a téves, korlátozó meggyőződéseidet el tudd engedni! Sokszor mondjuk, hogy az idő mindent megold. Pedig valójában nem maga az idő oldja meg a problémákat, hanem bizonyos idővel más perspektívából tudjuk szemlélni őket, szabadabban azoktól az erős érzelmektől, amelyek korábban blokkolták a figyelmünket. A régi mondás tehát helyesen úgy hangzana, hogy idővel perspektívát tudsz váltani és megérted a dolgokat, fel tudod dolgozni a tanulságokat, vagy észre tudod venni a lehetőségeket.

A problémamegoldás tehát sokszor a perspektívaváltással kezdődik. Ehhez pedig nem kell semmi más, csak engedni a kíváncsiságnak, eljátszani újszerű gondolatokkal, kipróbálni szokatlan megközelítéseket. Utazásokat tenni, kalandozni az elme birodalmában.

Válts perspektívát és keretezd át

a fejlődésed gátló helyzeteket!

Amennyiben már beazonosítottad és feltérképezted problémáid, akkor eljött annak az ideje, hogy átkeretezd a fejlődésedet gátló helyzeteket! Hogyan csináld? Mindenkelőtt számolj le a problémáidhoz kapcsolódó korlátozó hiedelmeiddel és téves meggyőződéseiddel! Lehet, hogy egy bizonyos helyzetben igaz volt, hogy nem voltál elég felkészült, okos, ügyes, erős, kitartó, bátor vagy bármi más, amit ide behelyettesíthetsz egy adott probléma megoldásához. De vajon biztosan igaz ez még ma is? Vagy egészen biztosan nem tudnál olyan tudásra, képességekre szert tenni, ami akár csak egy lépéssel közelebb vinne a megoldáshoz?

Ahelyett, hogy elfogadnád a jelenlegi nem túl kielégítő helyzetet, gyűjts inspirációt, keress ötleteket arra, hogy hogyan tudnád a problémát könnyebben, gyorsabban, vagy elegánsabban megoldani.

Az önvizsgálat és reflexió módszerei mellett mi segíthet még ebben?

Kapcsolódj másokhoz!

Mindenkinek vannak vakfoltjai. A kávéhab a szánk sarkán, amit nem veszünk észre, hacsak valaki nem figyelmeztet rá. Társas kapcsolatainkon keresztül jobban megismerhetjük magunkat is, emellett közelebb kerülhetünk jobbik énünkhöz. Nem kérdés, az sem, hogy a társas kapcsolatok nagyban meghatározzák, hogy mennyire érezzük magunkat boldognak, vagy sikeresnek. Sokkal könnyebben érjük el a céljainkat, ha jól tudunk kapcsolatokat teremteni, arról nem is beszélve, hogy az ember alapvetően társas lény, tehát a kapcsolódás meghatározza életünk alakulását. Éppen ezért van szükség arra, hogy fejlesszük érzelmi intelligenciánk és azt a képességünket is, hogy könnyen kapcsolatba tudjunk kerülni másokkal.

Mi segíthet mindebben?

  • Legyél kíváncsi, engedj meg magadnak újszerű gondolatokat, kísérletezz, próbálj ki új módszereket
  • Vizsgáld meg korábbi meggyőződéseidet, feltételezéseidet, hiedelmeidet és tedd fel a kérdést: vajon igaz ez?
  • Keress új perspektívákat és nézz rá onnan a problémára! A legenda szerint Albert Einstein sokat elmélkedett arról, hogy hogyan nézne ki a világ, ha egy fénycsóván utazva szemlélné. Milyen lenne a világ, ha új erőforrásokkal rendelkeznél? Milyen képességek vinnének közelebb a célodhoz?
  • Próbálj ki új dolgokat, módszereket, mozgasd meg az elmédet, gyűjtsd az impulzusokat
  • Nézd a dolgokat a maguk egységében, vedd észre a világ komplexitását, tudatosítsd az előítéleteidet
  • Kapcsolódj másokhoz, legyél nyitott, dolgozz a kapcsolati hálód erősítésén

Fejlesztendő kompetenciák

1

Kreativitás

2

Kíváncsiság

3

Ellentmondások kezelése

4

Perspektívaváltás

5

Korábbi meggyőződések (status quo) megkérdőjelezése

6

Intuíció, belátás képessége

7

Humorérzék

8

Interperszonális kapcsolatok, kapcsolatteremtés képessége

Olvasd el az ehhez a pillérhez tartozó érdekes cikkeket, írásokat!

Ha szeretnéd megtudni, miként hasznosíthatod az első pillér adta tudást a hétköznapokban, akkor olvasd el az ide tartozó elgondolkodtató írásokat!

Megnézem a cikkeket

A FineMinding négy pillére