Életünk legszebb élményei nem passzív, befogadó, ellazult állapotban érnek bennünket - noha az ilyenek is lehetnek élvezetesek, ha keményen megdolgoztunk értük. A legszebb pillanatok általában akkor következnek be, amikor valaki testi vagy szellemi teljesítményét megfeszített akarattal a végletekig fokozza, hogy véghezvigyen valamilyen nehéz, de fontos feladatot. A tökéletes élmény tehát olyasvalami, ami nem csak úgy megtörténik velünk, hanem inkább mi hozzuk szándékosan létre.

Csíkszentmihályi Mihály

A z utolsó pillér lényege, hogy a hétköznapok során is alkalmazd azokat a gyakorlati lépéseket, amikről eddig írtunk, majd a praktikus tanácsokat követve megerősítsd az új meggyőződéseidet. Nem kell óriásléptekkel haladnod. Ha meghatároztad a célt, akkor tűzd ki a fontosabb mérföldköveket, és innentől elég, ha a következő legkisebb lépésre koncentrálsz. Jusson eszedbe, hogy amerre a figyelmedet fordítod, arra mozdulnak az energiáid, és amerre az energiáid mozdulnak, abban egyre jobb leszel.

Az első lépések mindig a legnehezebbek. Amikor biciklizel, az első pár hajtás nagyon nehéznek tűnik. De amikor már lendületben vagy, akkor minden sokkal könnyebbé válik! Az út elején meg kell birkózni a kezdeti bizonytalansággal, amely ugyan természetes része a tanulási folyamatnak, de erről mégis gyakran megfeledkezünk. A fejlődés ára a kezdeti bizonytalanság és a vele járó kételyek, izgatottság. Tudatosítsd az erőforrásaidat, bízz magadban, és tarts ki a következő mérföldkőig. Hamarosan eléred, és átélheted a kiérdemelt büszkeség megerősítő érzését! A fontosabb visszajelzéseknél jusson eszedbe megünnepelni a sikereidet is, hiszen ezek adnak energiát a folytatáshoz.

A legtöbb emberben megvan az igény és a kreatív energia arra, hogy alkosson, létrehozzon valamit. Ez az alkotás azonban nem feltétlenül kell, hogy világra szóló műalkotás legyen. Elég annyi is, hogy nyugodt, örömteli körülményeket teremtünk önmagunk és a környezetünkben élők számára.

Karnyújtásnyi távolságban hatással lehetünk a világra. Ez egyaránt lehetőség, de felelősség is. Ha valaki békét és szeretetet tud teremteni önmaga számára, az ugyanezt képes létrehozni társas kapcsolataiban is. Szellemi fejlődésünk útján nemcsak bölcsebben élhetjük az életünket, hanem hozzájárulhatunk ahhoz, hogy az önzetlenség, az együttérzés és a kedvesség által világunk is jobbá váljon.

Mi segíthet mindebben?

  •   Fogalmazd meg a küldetésedet
  •   Határozd meg a céljaidat, dolgozz ki megvalósítási stratégiákat
  •   Erősítsd a figyelem fenntartási képességedet
  •   Koncentrálj a fontos dolgokra, és vedd észre, ha letértél az útról
  •   Keretezd át a bizonytalanságot
  •   Ismerd meg a Flow élményét, és add át neki magad minél gyakrabban
  •   Dolgozz az akaraterőd megerősítésén
  •   Legyél rugalmas, ne erőlködj, vedd könnyedén
  •   Ünnepeld meg a sikereidet, növeld az önbizalmadat

Fejlesztendő kompetenciák

1

Motiváció

2

Inspiráció

3

Döntéshozatal

4

Bizonytalanság kezelése

5

Elszántság, kitartás

6

Bátorság

7

Szervezési képesség

8

Kitartás

9

Figyelem fenntartási képesség, koncentráció

10

Felelősségvállalás

Olvasd el az ehhez a pillérhez tartozó érdekes cikkeket, írásokat!

Ha szeretnéd megtudni, miként hasznosíthatod az első pillér adta tudást a hétköznapokban, akkor olvasd el az ide tartozó elgondolkodtató írásokat!

Megnézem a cikkeket

A FineMinding négy pillére

1

Ismerd meg az elméd!

Áss a problémáid mélyére és világíts be oda is, ahova még soha!
2

Válts perspektívát!

Ébreszd fel a változás iránti kíváncsiságod! keretezd át a fejlődésed gátló helyzeteket!
3

Engedd el!

Engedd el az önmagadról alkotott téves meggyőződéseid!
4

Valósítsd meg!

Gyakorold a figyelem fenntartását és váltsd valóra, amit elterveztél!